Ljudet från ett vindkraftverk 

Ljudet ca 1000 meter från park med 190 meter höga verk (spela för ljud)

Ljud från vindkraft vid bostad 720 meter från verk (spela för ljud)

Ljud från vindkraft vid bostad 1 km från verk (spela för ljud)

Ljud från vindkraft vid bostad 3 km från verk (spela för ljud)

Ljudet vid bostad vintertid (spela för ljud)

Filmen visar, eller dokumenterar, en promenad från en bostad till en anläggning med 10 stycken Vestas V136. Bostaden ligger 750 meter från närmsta verk i anläggningen. 

Vindkraftverksanläggningar placeras ofta i miljöer som antingen klassats som tysta eller av många setts som tysta. Vid samråd sägs ofta från projektören att det låter som ett kylskåp eller att naturens ljud oftast döljer ljudet från vindkraftverket. Att när det blåser över ett visst antal meter per sekund så hörs inte verken utan de ljuden döljs av t.ex. vindljud från skog.

Vindkraftverken låter även när de står helt stilla. Kylaggregatet och att verket måste röra bladen ger även det ifrån sig ljud.

I ett åskovädret slogs ställverket i anläggningen som detta verk står i ut. Det tog en vecka innan ställverket reparerades. Under tiden ställverket inte fungerade så var verken helt stilla, bladen rörde sig inte, belysningen blinkade inte och verken var helt tysta. Filmen visar hur mycket ett vindkraftverk låter och hur det skulle låta på den platsen om inte vindkraftverken fanns där. Filmat vid liknande väder med exakt samma utrustning.

Vindkraftverk (Vestas V136) 720 meter från bostad

Vindkraftverk (Vestas V136) när ställverket var ur drift (helt stilla m.a.o) 720 meter från bostad